Manaste - Aitoa onnea on mielenrauha > Hyvinvointi  > 5 vinkkiä muutokseen – jos mikään ei muutu, mikään ei muutu
muutos-tavoitteiden-kirjaaminen

5 vinkkiä muutokseen – jos mikään ei muutu, mikään ei muutu

Muutos. Moni sitä itselleen lupaa, vielä useampi haluaa, varsinkin näin uuden vuoden alussa. Edellisessä kirjoituksessani pohdin tapoja elämämme määrittäjänä ja sitä, miksi tieto ei arvokkuudestaan huolimatta yleensä lisää muutoksen todennäköisyyttä. Kuinka motivoida itsensä toistamaan uutta tapaa ja pyrkimään päättäväisesti muutokseen?

Muutos on aina läsnä

Lähdetään purkamaan muutosta. Sehän on välttämätöntä. Alati läsnä olevaa. Koko ajan tapahtuvaa. On aivan höpöhöpöä väittää, että mikään ei olisi muuttunut vaikkapa vuoden takaiseen. Aivan varmasti on! On vain haastava nähdä menneisyyttä sellaisena kuin se on ollut, koska katsot taaksepäin tämänhetkisillä linsseilläsi. Jotka ovat väistämättä erilaiset kuin menneisyyden linssisi.

Katsos, jokainen hetki luo seuraavaa hetkeä. Tämä on mielestäni yksi hienoimmista elämän tosiasioista. Ajatukset, teot ja tavoitteet ohjaavat laivaasi. Ei ole tuulesta temmattua sanoa, että saat mitä haluat tai mitä ajattelet. Koska ajatuksesi jatkuvasti luovat todellisuutta, luovat ne myös seuraavaa hetkeä ja pitkällä tähtäimellä koko elämän suuntaa. Toki aivan näin yksinkertaista muutos ei ole… Väitän, että olisimme suuressa pulassa, jos vain haluaisimme jotain ja tuo halu toteutuisi simsalabim!

Tavat siis muuttuvat hitaasti. Ja olipa tavoite elämän rauhoittaminen, bisneksen kasvattaminen, uralla yleneminen tai laihduttaminen, tapojen muutos on välttämätöntä. Toki ulkoinen muutos voi tapahtua nopeastikin. Mutta ne syvät, elämää suuntaavat, hyvinvointia lisäävät, merkitykselliset sisäiset muutokset ovat hitaita – hyvästä syystä. Koska ne tapahtuvat tiedostamattomassa mielessä (alitajunnassa). Siellä, mihin et voi päätöksillä tai tahdonvoimalla vaikuttaa. Siellä, josta elämän todellinen voima ja syvärakenne kumpuaa. Jos tiedostamattoman muuttaminen olisi yhtä helppoa kuin uudenvuodenlupauksen tekeminen, elämämme olisi suorastaan kaoottista (emmekä varmasti pysyisi mentaalisesti terveinä)

Miten sitten teet pysyviä muutoksia? Tiedät jo, että pelkkä tahdonvoima ei niihin riitä… Seuraavat vinkit saattavat avata asiaa:

🌱 Arvosta muutosta ja ole huolellinen sen suhteen, mitä haluat.

Jos mikään ei muutu, mikään ei muutu. Tuntuva muutos vaikkapa stressinsietokyvyssä vaatii lukuisia pieniä muutoksia tavoissa ja toiminnassa. Anna siis muutokselle sille kuuluva arvo, pidä avoin mieli ja vältä lyttäämästä yksinkertaisia ohjeita ja vinkkejä. Vaikka kännykän sulkeminen kello 20 tuntuisi merkityksettömältä, vaikealta ja turhalta, sillä saattaa olla suurikin merkitys uneen ja sitä kautta koko seuraavan päivän jaksamiseen!

Yksi mielen ominaispiirre on joko haluta jotain tai vältellä jotain. Jatkuvasti. Kun ymmärrät tämän kaksintaistelun kuluttavuuden, alat ymmärtää sen luonnetta. Halut ovat yleensä vain mielen hölinää, vastineita aistien tuomalle informaatiolle. Mistä tahansa halusta ei siis ole suuremman tavoitteen siemeneksi ja kannattaakin useamman kerran kyseenalaistaa halun totuudenmukaisuutta, ennen kuin tarttuu siihen toiminnalla.

🌱 Ymmärrä, mitä on muutettava.

Muuta oikeita asioita. Ymmärrä ongelman juurisyy ja todellinen luonne. Mistä tavoitteesi kumpuaa? Esimerkiksi onnellisuus on aika hämärä tavoite. Joogapepun saaminen taas liian pinnallinen. On kaivettava syvemmällä kysymällä enemmän miksi. Miksi haluat joogapepun? Mitä vaatisi, että saisit sen? Mistä on päästettävä irti, jotta tavoite toteutuisi? Mihin muihin, tärkeämpiin asioihin tavoite toteutuessaan vaikuttaisi? Lähes aina pintapuolisten halujen taustalla lymyää isoja asioita, pelkoja ja uskomuksia, joiden käsittely ja muuttaminen on monin verroin pientä tavoitetta palkitsevampaa!

muutos-katse-tulevaisuuteen

🌱 Luo arvoista kumpuavilla ajatuksillasi selkeä suunta muutokselle.

Vältä ulkoapäin liimattuja lupauksia tai tavoitteita. Annan esimerkin: jo lapsesta saakka sinulle on saatettu kertoa, että olet johtaja-ainesta ja pääset vielä pitkälle urallasi. Alat uskoa siihen itse. Ja voilá, ennen kuin arvaatkaan, olet ison organisaation johtotehtävissä. Mutta vastaako tämä tilanne tai muutos omia arvojasi? Arvot eivät ole jotain, joihin uskotaan vaan jotain, joiden takana todella seistään. Jos arvot eivät maksa sinulle mitään, ne eivät ole arvoja vaan mielipiteitä, sanoi Aki Hintsa. Arvot ovat luultavasti aivan erilaisia kuin sinuun lapsuudesta saakka ohjelmoituneet uskomukset. Siksi arvoihin pohjautuva tavoite tai muutoksen suunta kantaa pitkälle. Huomaat, että uskomalla tavoitteeseen saatat saavuttaa yhtä sun toista. Mutta mikäli tavoite ei ole linjassa arvojen kanssa, sen saavuttaminen ei oikeastaan lisää lainkaan elämän merkityksellisyyttä.

🌱 Hyväksy, että tavoitteen saavuttaminen saa haluamaan lisää.

Voiko siis yksikään tavoitteen toteutuminen todella tehdä sinua onnelliseksi? Tuskin. Tavoitteilla toki on merkityksensä onnellisuuden kokemisessa, koska ne voivat ohjata elämää merkityksellisempään suuntaan. Onnellisuuden ja tyytyväisyyden tunne lisääntyy sivutuotteena. Mutta onni, joka linkittyy saavutuksiin tai tuloksiin, ei ole pysyvää. Sitä voi olla haastavaa myöntää, mutta elämä ei muutu paremmaksi ”sitten kun” vatsa on litteä, kumppani vierellä, uusi työ kädessä tai isompi asunto jalkojen alla. Se, millaiseksi olet kasvanut tavoitellessasi jotakin, on merkittävästi tärkeämpää!

Ihmismielen kyltymättömään halu-inho –oravanpyörään ratkaisuna on tarpeeksi syvien, isojen ja merkityksellisten tavoitteiden asettaminen, jotka kasvattavat ja lempeästi ohjaavat sisäiseen muutokseen. Vain tällöin motivaatio vaikkapa uusien tapojen omaksumiseen on tarpeeksi korkealla tasolla. Kun tavoite kumpuaa syvältä, mieli ei kyllästy tai turhaudu, vaikka matka kestäisi. Vahva sisäinen intentio kantaa ja auttaa huomaamaan edistysaskeleet, oli ne sitten miten pieniä hyvänsä.

🌱 Älä pelkää mukavuusalueen ylittämistä.

Mukavuusalueen esiinnostaminen on kaksiteräinen miekka. Toisille sen ylittäminen tarkoittaa puskemista, kovia mitattavia tavoitteita, raakaa työtä ja superkompensaatiota. Minä kannatan lempeää rajojen kokeilua. Vain mukavuusalueen ylittäminen kasvattaa ja muuttaa. Sinne ei kuitenkaan ole syytä kurkottaa hosuen ja päättömästi sohien. Väistämättä muutosmatkalla epämiellyttävät tilanteet ja tunteet nousevat pintaan. Tuntuu, että tuohon en ainakaan pysty. Esimerkiksi kymmenen minuutin sisäistä tasapainoa ja keskittymistä lisäävä hengitysharjoitus saattaa tuntua ikuisuudelta. Moni kertoo, ettei pysty olemaan paikallaan kahta minuuttia pitempään. Todellako? Pysähtymällä tilanteen äärelle sietokyky kasvaa. Muutosta ja kehitystä tukevat mielen automaatiot vahvistuvat. Pelko omaan potentiaaliin nousemisesta alkaa taittua.

 

Joogassa elämän syvintä tavoitetta tai johtolankaa kutsutaan sankalpaksi. Se itää jo sinussa. Ainoa keino sen paikantamiseen ja sanoittamiseen on itsetuntemus. Joogan harjoitukset ja tieto auttavat tässä. Apua ja tukea saa ja kannattaa hakea. Kun sankalpa on kirkas, kaikki pienemmät tavoitteet, koko sinun matkasi, on linjassa sen kanssa. Tällöin muutos ei tunnu ylivoimaiselta, motivaatio nousee sisältä, ja päätökset tukevat matkaa. Elämä näyttää merkitykselliseltä.

 

Tee tästä näppärä stressitesti!

Onko stressisi kroonistumassa? Onko palautumisessa puutteita? Missä mennään?
Tee nopea testi, joka antaa suuntaviivoja tilanteeseesi!

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.

Your comment...NameE-mail